Cuma, 06 Ekim 2023 12:59

Atıksu Arıtma Tesisi Kapasite Artırım Projesinin Açılış Töreni Gerçekleştirildi

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yürütülen Güzelyurt Belediyesi Atık Su Arıtma Tesisi Kapasite Artırım Projesi bugün saat 10:30’da tesiste düzenlenen törenle açıldı.

Tesisin kapasitesini iki katına çıkaran kapasite artırım projesi, Güzelyurt bölgesi ve çevresinde su yönetimi kapasitesinin artırılması açısından büyük önem taşıyor.

Avrupa Komisyonu’nun Yapısal Reform Desteği Genel Müdürlüğü, Kaynaklar, Koordinasyon ve Yardım Programı Direktörü Judit Rosza törende yaptığı konuşmada Avrupa Birliği desteği ile 10 yılı aşkın bir süre önce başlayan uzun bir yolculuğun son adımı olan Kapasite Artırım projesinin amacını yerel alt yapı ve hizmetlerini iyileştirmek olarak açıkladı.  Atıksu arıtma tesisi ve atık suyun yeniden kullanılmasının çevreyi ve yeraltı sularını korumak anlamında Kıbrıs’ın geneli açısından önemini vurgulayan Judit Rosza,  Avrupa Birliği desteğini iyi kullanan Güzelyurt Belediyesi’ne teşekkür ederek, bu projenin halka büyük katkısı olduğunun altını çizdi.

UNDP İstanbul Bölgesel Merkez Direktörü Steliana Nedera da projenin başarıyla tamamlanmasıyla ilgili olarak Güzelyurt Atık Su Arıtma Tesisi genişletme projesinin başarısının su yönetimini geliştirerek Güzelyurt’da daha temiz ve sağlıklı bir çevre yaratmak olduğunu kaydetti.  Dünyada değişen iklim değişikliklerine bağlı olarak kuraklık yaşandığına dikkat çeken Nedera, projenin mevcut su kaynaklarının korunması, çevreyi koruması ve atık suyun yeniden kullanılması açısından önemine değindi.

Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar da açılışta Güzelyurt’un tarım şehri olduğuna dikkat çekerek, Atıksuyun yeniden kullanılması ve tamamlanan kapasite artırım projesinin bölgede tarım alanında ve kanalizasyon ağının genişletilmesine olanak sağlamak açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

Sürdürülebilir kalkınma hedefleri kapsamında 2012 yılında Güzelyurt Atık Su Arıtma Tesisinin, daha sonra 2020 yılında arıtılmış atık suyun tarımsal amaçlı kullanımına başlandığını anımsatan Özçınar, geçtiğimiz yıl Haziran ayında temelleri atılan kapasite artırım projesinin tamamlanarak bugün hizmete girmesiyle su arıtım kapasitesinin iki katına çıkacağını söyledi.

Atık suyun tarımda kullanılması kapsamında Güzelyurt Belediyesi’nin yürütmüş olduğu enginar projesini örnek gösteren Özçınar, yine tesis etrafında ekili olan nar, zeytin ve narenciye ağaçlarının arıtılmış atık su ile sulandığını kaydetti.



Okunma 985 defa

sikayet

gazete